Vitamiinit ja vanheneminen

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Enni Hietavalan (LitT, ravitsemuksen asiantuntija) kanssa.

Vitamiineihin liitetään monenlaisia terveysvaikutuksia. Tästä syystä erilaiset vitamiinilisät ovat Suomessakin suosittuja. Kun runsaasti vitamiineja nauttivia verrataan vähän vitamiineja saaviin, ovat terveyserot selviä. Tuovatko lisävitamiinit myös lisävuosia?

Hyökkäätkö sinä vitamiineilla vanhenemista vastaan? Kuva: Pixabay.

Vitamiinit ovat elimistön pienessä määrin tarvitsemia yhdisteitä. Ne on tyypillisesti saatava ravinnosta, sillä elimistömme ei pysty tuottamaan niitä riittävästi tai lainkaan. Poikkeus tästä säännöstä on D-vitamiini, jota muodostuu ihossa auringon valon vaikutuksesta. Tutkimukset ovat osoittaneet vitamiinirikkaan ruokavalion suojaavan monilta sairauksilta, minkä on puolestaan ajateltu johtavan korkeampaan elinikään. Tämä on innostanut monet monipuolisestikin syövät ihmiset hankkimaan lisäksi vitamiinipitoisia ravintolisiä. Tieteellinen näyttö vitamiinilisien vanhenemista hidastavista vaikutuksista on kuitenkin vielä ristiriitaista.

Vitamiinin puutos tuo vakavia oireita

Puutteellinen vitamiinien saanti johtaa monenlaisiin terveysongelmiin. Ehkä parhaiten tunnettu vitamiininpuutos on keripukki, joka johtuu C-vitamiinin puutteesta. Tämä tauti koitui aikanaan monen kohtaloksi pitkillä merimatkoilla, jolloin tuoretta, C-vitamiinipitoista ravintoa ei ollut saatavilla. Vitamiininpuutos ei kuitenkaan ole vain menneiden vuosisatojen ongelma. Korkeankin elintason maissa voi ravinto olla liian yksipuolista vitamiinien saannin kannalta. Kuluneena vuonna iltapäivälehdissä uutisoitiin nuoresta, joka oli menettänyt näkökykynsä liian yksipuolisen ravinnon takia. A-vitamiinin vakava puutos voi hämäräsokeuden lisäksi pahimmillaan aiheuttaa pysyvän sokeutumisen. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa puolestaan D-vitamiinilisät ovat tärkeitä auringonvalon vähäisyyden vuoksi. D-vitamiinin puute altistaa erilaisille sairauksille immuunipuolustuksen heikkenemisen myötä. Jatkuva D-vitamiinin puutos myös häiritsee luuston normaalia kasvua ja pahimmillaan haurastuttaa luita aiheuttaen riisitautia lapsilla ja osteomalasiaa aikuisilla. Vitamiinien puute saa siis aikaan monenlaisia sairauksia, jotka voivat hoitamattomina johtaa jopa kuolemaan.

Vitamiinilisät – enemmän on enemmän?

Vitamiinien puutoksella on useita elinikää lyhentäviä vaikutuksia. Kun puolestaan tarkastellaan vitamiinilisien yhteyttä elinikään, ei hyötynäyttö ole niin selvä. Vitamiinien ajateltu elinikää lisäävä vaikutus pohjautuu pitkälti niiden antioksidatiivisiin ominaisuuksiin (esimerkiksi A, E ja C-vitamiinit), joiden avulla solujen ajatellaan pärjäävän paremmin happiradikaaleja vastaan.

Ihmisillä tehdyt seurantatutkimukset ovat puoltaneet vitamiinilisien elinikää lisäävää vaikutusta. Kiinnostavaa kyllä, satunnaistetut interventiotutkimukset eivät ole päässeet samaan lopputulokseen. Erona näissä tutkimustyypeissä on se, että seurantatutkimuksessa ihmiset itse päättävät käyttää tai olla käyttämättä ravintolisiä, kun taas satunnaistetussa interventiotutkimuksessa tutkijat päättävät, mihin ryhmään kukin kuuluu. Vaikuttaisikin siltä, että ravintolisiä omasta tahdostaan käyttävät ihmiset ovat keskimäärin terveystietoisempia ja pyrkivät elintavoiltaan (ravitsemus, liikunta) terveyteen enemmän kuin he, joita ravintolisien käyttö ei houkuta.

Tuore lähes 300 tutkimusta kattava analyysi osoitti, että vitamiinilisillä ei ollut yhteyttä pidempään elinikään. Tässä tutkimuksessa terveyshyödyt yhdistyivät lähinnä vähäsuolaiseen ruokavalioon, erityisesti ihmisillä, joilla oli korkea verenpaine. Toistaiseksi tutkimusten nojalla ei myöskään voida suoraan sanoa, että antioksidatiivisten vitamiinien lisääminen vähentäisi soluvauroita ihmisellä. On kuitenkin viiteitä siitä, että E-vitamiini voisi vähentää rasvojen hapettumisvaurioita soluissa.

Vitamiinien suhteen ’enemmän on enemmän’ vaikuttaisi olevan kehno sääntö. Viime vuosina Suomessa on käyty paljon keskustelua juuri D-vitamiinilisien liikakäytön mahdollisista haittavaikutuksista. Liian suuri A-, D-, ja E-vitamiinien saanti on mahdollista, sillä nämä varastoituvat elimistöön. Näiden vitamiinien pitkäaikainen liikakäyttö voi aiheuttaa maksavaurioita, luiden haurastumista johtaen pahimmillaan myrkytykseen. Liika on siis liikaa, vitamiineissakin.

Yksipuolinen ruokavalio ei korjaudu vitamiinilisällä

Tutkimusten nojalla ihmisten tulisi keskittyä nauttimaan monipuolista ravintoa vitamiini- ja ravintolisien sijaan. Huonoa ravitsemusta kun ei saada korjattua ottamalla vitamiinipilleriä. Vitamiinivalmisteesta riippuen ne imeytyvät todennäköisesti monipuolisesta ja vaihtelevasta ruuasta paremmin kuin purkista. Tämän lisäksi ravinnon mukana tulee vitamiinien ohella myös muita terveyttä edistäviä aineita, kuten fytokemikaaleja. Fytokemikaaleja ovat esimerkiksi marjoista saatavat flavonoidit, jotka toimivat muun muassa antioksidatiivisina suoja-aineina. Monipuolisesta ruuasta on yleensä myös vaikeaa saada vitamiineja liikaa.

Lisäravinteet puoltavat paikkaansa erityistilanteissa, kuten esimerkiksi D-vitamiinilisän käyttö vähäaurinkoisissa maissa. Myös ruokahalun alentuminen (sairaus, vanheneminen) voi vaatia tehostettua vitamiinien saantia. Vaikka vitamiinilisillä ei saataisi lisävuosia, voivat vitamiinilisät tukea terveyttä vanhuudessa, etenkin silloin, kun ruuan määrä ei riitä tarjoamaan riittävästi ravintoaineita.

Lähteet:

  • Thomas DR: Vitamins in aging, health, and longevity. Clin Interv Aging 2006, 1(1):81-91.
  • Ames BN: Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins. Proc Natl Acad Sci U S A 2018, 115(43):10836-10844.
  • McCall MR, Frei B: Can antioxidant vitamins materially reduce oxidative damage in humans? Free Radic Biol Med 1999, 26(7-8):1034-1053.
  • Wakimoto P, Block G: Dietary intake, dietary patterns, and changes with age: an epidemiological perspective. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2001, 56 Spec No 2:65-80.
  • Miller ER,3rd, Pastor-Barriuso R, Dalal D, Riemersma RA, Appel LJ, Guallar E: Meta-analysis: high-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med 2005, 142(1):37-46.
  • Fairfield KM, Fletcher RH: Vitamins for chronic disease prevention in adults: scientific review. JAMA 2002, 287(23):3116-3126.
  • https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023
  • Liu RH: Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr 2003, 78(3 Suppl):517S-520S.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s