Anti-aging – totta vai pelkkiä toiveita?

Nykyisin on jo hankala löytää kosmetiikkahyllyltä tuotetta, jonka kyljessä ei olisi yltiöpäisiä anti-aging -lupauksia. Kun halutaan mennä ryppyvoidetta pidemmälle, puhutaan vanhenemista ehkäisevästä lääketieteestä. Mitä vanhenemista ehkäisevä lääketiede pitää tällä hetkellä sisällään?

Millainen suihke riittäisi pysäyttämään ikääntymisen? Kuva: Pixabay

Elinajanodote on kasvanut roimasti lääketieteen kehittymisen myötä. Varsin vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt terveiden elinvuosien edistäminen. Tiedetään, että monet luonnollisesti tapahtuvat ikääntymismekanismit johtavat edetessään sairastumiseen. Näin ollen vanhenemisen estäminen voisi hyvinkin tukea terveyttä.

Onko vanhenemisen ehkäiseminen oma tieteenalansa?

Vanhenemista ehkäisevä anti-aging -tiede kuvataan lääketieteen soveltavaksi alaksi, joka pyrkii hidastamaan vanhenemiseen liittyviä prosesseja. Tähtäimessä on saada ihmiselon loppupuolelle parempaa terveyttä ja lisää toiminnallisia vuosia. Vanhenemisen ehkäisemiseen keskittyvä tieteenhaara (The American Academy of Anti-Aging Medicine) ei ole kuitenkaan saanut virallista asemaa lääketieteen osa-alueena.

Vanhenemista ehkäiseviä periaatteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  1. Terveellinen ruokavalio
  2. Riittävä antioksidanttien nauttiminen
  3. Riittävä liikunta

Vanhenemisen ennaltaehkäisy pitää siis sisällään varsin perinteisiä keinoja. Pidemmälle menevissä vanhenemista ehkäisevissä ohjeissa yhdistyy myös pyrkimys pitää kehon hormonitasapaino 20-30 -vuotiaan tasolla.

Vanhenemista hidastava ruokavalio

Ruokavaliota on tituleerattu yhdeksi vahvimmista lääkkeistä – olet mitä syöt! Terveellinen ruokavalio pitää nykytietämyksen mukaan sisällään runsaasti kasviksia ja hedelmiä, täysjyväviljaa, sekä kohtuullisessa määrin kalaa, lihaa ja maitotuotteita. Ruokavalion tulee sisältää välttämättömät vitamiinit ja mineraalit, sekä riittävä määrä antioksidantteja suojaamaan soluja. Tällä hetkellä ainoa tunnettu tapa pidentää elinikää ihmisillä on kalorirajoitteinen ruokavalio.

Tervettä vanhenemista tukeva liikunta

Liikunnan on ajateltu olevan lähimpänä vanhenemisen estävää pilleriä. Liikunnalla onkin monia terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Nykyiset liikuntasuositukset aikuisille ja ikääntyneille pitävät sisällään 2,5 tuntia reipasta tai tunti 15 minuuttia rasittavaa liikuntaa, yhdistettynä lihaskuntoharjoitteluun 2-3 kertaa viikossa.  Kuitenkaan aikuisiässä aloitettu liikunta ei vaikuttaisi lisäävän elinikää. Tämä johtuu siitä, että geenit vaikuttaisivat määrittävän yksilön liikuntainnostuksen, ja sitä kautta eliniän.

Tieteellisesti todistettua vanhenemista ehkäiseviä hoitoja ei vielä ole tarjolla

Vanhenemista ehkäisevässä lääketiede pitää sisällään paljon tieteellisesti todennettuja, terveyttä edistäviä periaatteita. Sen sijaan esimerkiksi hormonitason palauttaminen nuoren aikuisen tasolle herättää ansaitusti vastustusta. Vanhenemista ennaltaehkäiseville tuotteille tyypillistä on, että kaupallinen tuote on tuotu markkinoille hätäisesti muutaman eläinkokeen perusteella. Harmillista kyllä, vajavaiset tieteelliset perustelut kuulostavat kuluttajan korvaan vakuuttavilta ja saa näin ollen tuotteen myymään paremmin.

Erilaiset vanhenemisen ehkäisyä lupaavat hoidot johtavat kuluttajia harhaan. Tämän vuoksi vanhenemista ennaltaehkäisevä lääketieteen haara on nähty uhkana uskottavalle ikääntymisen tutkimukselle. Niin kauan, kun vanhenemisen ennaltaehkäisyssä esiintyy pseudo- eli näennäistieteen piirteitä, se ei saavuta uskottavaa saati luotettavaa asemaa omana tieteenalanaan.

Lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s