Ikääntymisen missikisat – mikä malli voittaa?

Mitä yhteistä on missikisoilla ja ikääntymisen tutkimisella? Molemmissa etsitään kuumeisesti edustavinta mallia. Eilen Miss Suomeksi valittiin Anni Harjunpää, mutta kuka voittaisi ikääntymisen missikisat?

Kenelle kuuluisi ikääntymisen kirkkain kruunu? Kuva:Pixabay

Missikisojen innoittamana myös ikäKRIISI-blogissa käydään kruunajaiset. Ennen kuin siirrytään pohtimaan ikääntymisen missikisoja, lähdetään liikkeelle Miss Suomi -kisojen säännöistä. Miss Suomi organisaation verkkosivuilla ilmoitetaan missin kriteerit seuraavasti:

Miss Suomi kilpailuun osallistuvan tulee täyttää seuraavat ehdot:

  • On kruunauspäivänä iältään 18–26 vuotias nainen.
  • Hyvämaineinen Suomen kansalainen.
  • Naimaton
  • Lapseton
  • Ei ole koskaan osallistunut alastonkuvauksiin tai siihen verrattaviin esiintymisiin.
  • Ei käytä eikä ole koskaan käyttänyt huumeita.
  • Omistaa voimassaolevan Suomen passin.
  • Kauneusleikkauksiin suhtaudutaan varauksellisesti!

Miss Suomi -kisassa siis etsitään omaa maataan parhaiten edustavaa, nuhteetonta naista keskittyen erityisesti ulkonäön ja esiintymisen edustavuuteen. Jos vastaava kilpailu järjestettäisiin Ikääntymisen mallille, kriteeristö voisi olla vaikkapa seuraava:

Miss Ikääntyminen kilpailuun osallistuvan tulee täyttää seuraavat ehdot:

  • Edustaa koko väestön ikääntymistä
    • Ikääntymisen mekanismi, joka tapahtuu kaikille
  • Edustaa ikääntymisen kaikkia muotoja
    • Fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen
    • Kognitiivisen (muisti, oppiminen) suorituskyvyn heikkeneminen
    • Yleinen toimintakyvyn aleneminen
  • Ikääntymisleikkauksiin suhtaudutaan varauksellisesti: Ikääntymisen tulee olla luonnollisesti saavutettua!

Periaatteessa paras ikääntymisen malli on kuka tahansa meistä – me kaikki ikäännymme omaa tahtiamme. Ikääntymisen tutkiminen tavallisilla ihmisillä on kuitenkin hyvin haastavaa, muun muassa siksi, että ihmisillä elinikä on pitkä, ja ikääntymiseen vaikuttaa lukemattomia geneettisiä ja ympäristömuuttujia, joita ei voida kontrolloida. Tämän vuoksi ikääntymistä pyritään mallintamaan eliöillä, joiden elinkaari on meitä huomattavasti lyhyempi, ja jonka ympäristöä on helppo kontrolloida. Tyypillisesti ikääntymistutkimuksissa hyödynnetään hiivoja, sukkulamatoja, kärpäsiä ja jyrsijöitä. Siitä, kuinka hyvin nämä mallieliöt edustavat ihmisten ikääntymisprosesseja, on ristiriitaisia tietoa. Mallieliöiden avulla saadaan kuitenkin tarkkaa tietoa tietyistä yksittäisistä ikääntymismekanismeista.

Yhden geenin ikääntymismallit

Ikääntymisessä onkin perinteisesti käytetty malleja, jotka edustavat tietyn geenin vaikutusta elinikään. On siis löydetty yksittäinen geeni, joka joko huomattavasti pidentää elinikää, tai tyypillisemmin lyhentää sitä. Yksi esimerkki tällaisesta yhden geenin ikääntymismallista on nopeutetun ikääntymisen sairaus nimeltä progeria, jossa geenivirhe aiheuttaa epätavallisen lyhyet telomeerit ja nopeutetun ikääntymisen.

Esimerkki pidentyneestä eliniästä on puolestaan niin kutsuttu aineenvaihdunnan superhiiri, geeninsiirrolla tuotettu PEPCK-C -hiiri. Näillä hiirille on aiheutettu PEPCK-entsyymin ylituotanto lihaksissa, mikä tekee niistä ylivertaisia juoksukyvyltään ja aineenvaihdunnaltaan, sekä lisää elinikää merkittävästi. Vaikka näillä yhden geenin malleilla päästäänkin käsiksi yksittäiseen ikääntymisen mekanismiin, ne eivät valitettavasti edusta kovinkaan hyvin kokonaisvaltaista ikääntymistä.

Ikääntymismalli, joka edustaa puolta väestöstä

Ikääntymismalli voidaan tulkita hyvin monella tavalla. Sen täytyy jollain tavalla mallintaa ikääntymistä, mutta itse ikääntymisen tapa voi liittyä joko vain yhteen ikääntymisen teoriaan tai liittää yhteen useita eri teorioita.  Yksi kiinnostava ikääntymismalli liittyy hormonaaliseen ikääntymiseen – tämä malli tunnetaan nimellä vaihdevuodet.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan munasarjojen hormonitoiminnan hiipumista, mikä tapahtuu naisilla noin viidenkympin korvilla. Monesti naissukupuolihormoneista, erityisesti estrogeeneistä puhutaan vain lisääntymisen yhteydessä. Todellisuudessa estrogeenit, tai oikeastaan niiden puute, saa aikaan monia ikääntymiselle tyypillisiä ilmiöitä; fyysisen, kognitiivisen ja yleisen toimintakyvyn heikkenemistä. Vaihdevuosien aikana naiset siis ikään kuin vanhenevat nopeutetusti. Tässä ikääntymismallissa on oikeastaan vain yksi heikkous – se ei päde miehillä.

Kruunajaiset

Jos näillä tiedoilla lähdettäisiin pitämään ikääntymisen missikisojen kruunajaisia, niin arvotus voisi olla esimerkiksi seuraava:

  • 2. Perintöprinsessa: Yhden geenin ikääntymismallit
  • 1. Perintöprinsessa: Vaihdevuodet/muu puolella väestöstä toteutuva ikääntymisen ilmiö
  • Miss ikääntyminen: Yhä etsinnässä

Paras ikääntymisen malli on siis yhä löytämättä. Ehkä mallin löytymistä helpottaisi ajatus, että se valittaisiin missin tavoin vuosittain. Tällöin ikääntymisteorioiden painotusta voitaisiin korjata aina kulloinkin vallitsevan tutkimustiedon mukaan, ja jokainen teoria saisi vuorollaan olla parrasvaloissa.

Lähteet:

  • http://www.misssuomi.fi/kilpailu/saannot/
  • Koks S, Dogan S, Tuna BG, Gonzalez-Navarro H, Potter P, Vandenbroucke RE: Mouse models of ageing and their relevance to disease. Mech Ageing Dev 2016, 160:41-53.
  • Ahmed MS, Ikram S, Bibi N, Mir A: Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome: A Premature Aging Disease. Mol Neurobiol 2018, 55(5):4417-4427.
  • Hanson RW, Hakimi P: Born to run; the story of the PEPCK-Cmus mouse. Biochimie 2008, 90(6):838-842.
  • Kovanen V, Aukee P, Kokko K, Finni T, Tarkka IM, Tammelin T, Kujala UM, Sipila S, Laakkonen EK: Design and protocol of Estrogenic Regulation of Muscle Apoptosis (ERMA) study with 47 to 55-year-old women’s cohort: novel results show menopause-related differences in blood count. Menopause 2018, .
  • da Camara SM, Zunzunegui MV, Pirkle C, Moreira MA, Maciel AC: Menopausal status and physical performance in middle aged women: a cross-sectional community-based study in Northeast Brazil. PLoS One 2015, 10(3):e0119480.
  • Karlamangla AS, Lachman ME, Han W, Huang M, Greendale GA: Evidence for Cognitive Aging in Midlife Women: Study of Women’s Health Across the Nation. PLoS One 2017, 12(1):e0169008.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s